Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin "finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları" verilerini açıkladı. Verilere göre, aylık bazda en yüksek reel getiri külçe altında gerçekleşti.
Altın Yatırımcısına Kazandırdı
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, yatırım araçları Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile kıyaslandığında en yüksek reel getiriyi külçe altın sağladı.
- TÜFE ile hesaplandığında: Reel getiri %7,76
- Yİ-ÜFE ile hesaplandığında: Reel getiri %7,92
Bu oranlarla birlikte, külçe altın Şubat ayında yatırımcısına en fazla kazandıran finansal araç oldu.
Altına İlgi Artıyor
Küresel piyasalarda belirsizliklerin devam etmesi ve enflasyonist baskılar nedeniyle yatırımcıların güvenli liman olarak gördüğü altına olan ilgisi artmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde, ekonomik gelişmeler ve merkez bankalarının politikaları altın fiyatları üzerinde belirleyici olacak. Aylık en yüksek reel getiri, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %7,92, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %7,76 oranlarıyla külçe altında gerçekleşti.
Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %1,16, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) %0,63 ve Euro %0,26 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,29 ve BIST 100 endeksi %4,18 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi. TÜFE ile indirgendiğinde; yatırım araçlarından mevduat faizi (brüt) %1,01, DİBS %0,48 ve Euro %0,12 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağlarken; Amerikan Doları %0,44 ve BIST 100 endeksi %4,32 oranlarında yatırımcısına kaybettirdi.
DİBS, üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %6,50, TÜFE ile indirgendiğinde ise %3,70 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı oldu. Aynı dönemde Euro, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %2,59, TÜFE ile indirgendiğinde ise %5,15 oranlarında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Yorum Yaz
Bu habere yorum yapabilmeniz için GİRİŞ yapmanız gerekiyor.