Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Mega Polietilen hakkında 3 ay süreyle geçici mühlet ve ihtiyati tedbir kararı verdi
Mega Polietilen Köpük Sanayi (#MEGAP) Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan bildirimde şirket hakkındaki konkordato kararı hakkında açıklamada bulundu. Açıklamada şirket, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan konkordato davasında, Mahkeme tarafından 19 Ağustos 2024 tarihinde 3 ay süreyle geçici mühlet ve ihtiyati tedbir kararı verildiğini duyurdu.Konkordato Nedir?
Konkordato, Osmanlı döneminde ve sonrasında kullanılan bir terim olup, borçlarını ödeyemeyen bir kişinin veya tüccarın, alacaklılarıyla mahkeme nezdinde bir anlaşma yaparak, borçlarının yeniden yapılandırılması sürecini ifade eder. Bu süreç, borçlunun iflas etmesini önlemek ve borçlarını daha uzun bir vadeye yayarak ödeyebilmesini sağlamak amacıyla uygulanır. Konkordato sürecinde, borçlu, alacaklılarının onayıyla borçlarını belirli bir ödeme planına bağlar. Bu anlaşma genellikle mahkeme onayıyla yürürlüğe girer ve borçlu, bu plana sadık kaldığı sürece iflastan korunur. Konkordato, günümüz modern hukuk sistemlerinde "iflas erteleme" veya "borç yeniden yapılandırma" kavramlarına benzer bir uygulama olarak değerlendirilebilir. Şirket tarafından KAP'a gönderilen açıklamanın tamamı şöyle: “Şirketimiz ve şirketimiz yönetim kurulu başkanı Eda Özhan tarafından, Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi nezdinde 16.08.2024 tarihinde 2024/757 Esas numarası ile açılan dava sonucunda, ilgili Mahkeme tarafından 19.08.2024 tarihinde 3 ay süreyle geçici mühlet ile ihtiyati tedbirlere ilişkin karar verilmiştir. Şirketimiz hakkında verilen konkordato başvurusu, Şirketimizin mal varlığının korunması ve alacaklılar tarafından başlatılacak haciz işlemleri sebebiyle, üretim faaliyetlerimizin aksamaması amacıyla yapılmıştır. Bu karar sonrasında, bir taraftan kararın gerekleri yerine getirilip, Şirketimiz olağan faaliyetlerine devam ederken, başta bankalar ve diğer tüm alacaklılar ile Şirketimizin mevcut borçlarının yeniden yapılandırılması amacıyla görüşmeler yürütülecektir. Şirketimizin finansal yapısının güçlendirilmesi amacıyla başlatılan sermaye artırım süreci halen devam etmekte olup, başvuru için gerekli olan evrakın tamamlanmasından sonra SPK'ya gerekli başvuru yapılacaktır. Şirketimiz sermayesinin artırılması, nakit akışının düzenli hale gelmesi, finansman giderlerinin düşürülmesi, gelişen ülke ekonomisine katkı sağlanması adına ve yine Sayın Mahkemenin ve komiserlerin vereceği kararlar / yönlendirmeler doğrultusunda konkordato sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve sonuçlandırılması için gerekli çaba gösterilecektir. Konkordato sürecinde yaşanan gelişmeler mevzuat kapsamında kamuya açıklanmaya devam edecektir.” Şirkettin bugün KAP'a yaptığı bir diğer bildirimde ise, şirketin hakim ortağı Eda Özhan'ın 16.05.2024 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu'na yapmış olduğu pay satışına ilişkin başvurunun Kurul tarafından olumsuz karşılandığı ve Eda Özhan tarafından şirkete bildirildiği kaydedildi.